Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2025

Gösterim: 16

Üniversitemizde “Amerika, Propaganda ve 1915 Olayları” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “Amerika, Propaganda ve 1915 Olayları” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan sunumunda, Amerika kamuoyunda Türk imajının nasıl şekillendiği ve bu algının oluşum sürecinde etkili olan propaganda faaliyetleri üzerine kapsamlı bilgiler aktardı. Erdoğan, özellikle Osmanlı Devleti’nin 27 Mayıs 1915’te savaş bölgelerinde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı sevk ve iskân kararının, dünya kamuoyunda nasıl çarpıtıldığını tarihsel belgeler ışığında anlattı.

Prof. Dr. Erdoğan, bir milyon beş yüz bin Ermeni'nin Türkler tarafından katledildiği yönündeki iddiaların; dönemin misyonerlerinin tuttuğu raporlar, Amerikalı tüccarların ve konsolosların aktardığı bilgiler ile Amerika’ya göç eden Ermenilerin oluşturduğu ve kamuoyu aracılığıyla yaygınlaştırıldığını vurguladı. Misyonerler tarafından yazılan kitaplar ve konsolosların kaleme aldığı anıların, bu algının yerleşmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Konferans sonunda Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan’a teşekkür sertifikası takdim ederken, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete tarafından da kendisine “100. Yılında Milli Mücadele ve Bandırma’da Son Kurşun” adlı kitap hediye edildi. Katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilen konferans, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.


Fotoğraflar