Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2022

Gösterim: 522

e-İnsan Programı Gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla "e-İnsan" programı gerçekleştirildi.

Rektör yarımcımız Prof. Dr. Celalettin YANIK ve Kariyer Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Armağan TÜRK’ün iki öğrencimiz ile katıldıkları programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İktisadi kalkınmanın bir ayağı fiziki alt yapı ve hizmet unsurları ise diğer ayağı yetişmiş insan kaynağıdır. Bu ikisi bir araya gelmeden kalkınma gerçekleşmez. Dolayısıyla Türkiye'nin kalkınmasını sadece yollarda, köprülerde, barajlarda, tünellerde, binalarda aramak eksik bir yaklaşımdır ki bunu başarıyla icra etmiş bir hükûmetiz. Asıl büyük kalkınma atılımını, eğitimiyle, öğretimiyle, sağlığıyla, sporuyla, sosyal destekleriyle ve diğer tüm unsurlarıyla insan kaynağımızı geliştirmekte gösterdik." İfadelerini kullandı.

Tüm üniversitelerde faaliyete geçirilen kariyer merkezlerinin gençlerle reel sektör arasında köprü kurduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, reel sektörün talebi ile gençlerin kariyer hayallerini buluşturmaya yönelik "Yetenek Kapısı"nın devreye alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Öğrencilerimizin yaşadıkları bir diğer önemli sorunu, 'Ulusal Staj Programı' ile adil ve verimli bir şekilde çözüme kavuşturduk. Kişisel bilgilerin gizli tutulduğu yetenek havuzu, kurumlarımızın stajyer öğrenci temininde giderek daha çok rağbet gösterdiği bir diğer önemli programımızdır. Böylece, herhangi bir aracıya ve onun getirdiği şüpheye mahal bırakmadan stajyer insan kaynağı arzı ile talebini buluşturma imkânı elde ettik. Bu sistemde herkesin referansı, kendi kabiliyeti, birikimi ve vizyonudur. Son 2 yılda 160 bini aşkın gencimiz ücreti ve sigortası devlet tarafından karşılanan bu program üzerinden kamu kurumlarında staj yapma imkânı bulmuştur. Programın, OECD tarafından örnek uygulama olarak gösterilmiş olması doğru istikamette gidildiğinin işaretidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, , kamunun personel alımları konusunda e-Devlet'e entegre, yenilikçi bir sistem olan Kariyer Kapısı platformunun geçen yıl hizmete sunulduğunu anımsattı.

Başvurudan yerleştirmeye kadar tüm süreçlerin dijital ortamda yürüdüğü bu sistemin etkinliğinin giderek arttığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, platforma bugüne kadar 100'ü aşkın kamu kurumunun entegre olduğunu, 3 milyon başvuru yapıldığını ve açılan 2 bin 130 pozisyonla ilgili işlemlerin başarıyla yürütüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Önümüzdeki yıl Ulusal Staj Programı'mızdaki stajyer öğrenci sayısını 150 bine çıkartıyoruz. Staj sürelerinin de öğrenci ve kurum arasındaki karşılıklı rızaya bağlı olarak 3 aya kadar uzatılabilmesini sağlıyoruz. Bu vesileyle gençlerimize bir de müjde vermek istiyorum. Ulusal Staj Programı'nın 2023 yılı başvurularını bugün itibarıyla açıyoruz. Ayrıca yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakamı, 2023'ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz. İlave olarak, staj sonrası öğrencilerimizin yarı zamanlı çalışmaya devam edebilmelerini temin amacıyla geliştirdiğimiz Yetenek Yönetim Modelini de yaygınlaştırıyoruz. Hem kamu hem özel sektör tarafının uzun zamandır beklediğini bildiğimiz Türkiye'nin insan kaynakları envanterinin hazırlıklarını tamamladık. Bir sonraki adım olarak kamu ve özel sektörün gelecekte ihtiyaç duyacağı beceri ve etkinlikteki insan kaynağının belirlenmesi amacıyla 2023-2027 Stratejik İnsan Kaynağı planlamasının çalışmalarına başladık. Amacımız, Türkiye'nin 2053'e kadar ihtiyaç duyacağı insan kaynağını yetiştirmemizin önünü açacak kapsamlı bir planlamayı tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirmektir."

e-İnsan projesinin tüm bu araçların ve daha fazlasının tek çatı altında sunulduğu bütünleşik bir dijital hizmet noktası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Verilen hizmetler ve kullanılan teknolojik altyapı itibarıyla bu proje, dünyanın en gelişmiş mobil dijital platformu özelliğini haizdir. e-İnsan'a entegre edilen, burası çok önemli, Blockchain teknolojisi sayesinde verilen her hizmet, insanlarımızın sisteme emanet ettiği her beceri ve bilgi, koruma altındadır" diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli yetenek havuzunu burada oluşturarak uluslararası akreditasyon da sağlamak suretiyle insan kaynağını dünya çapında rekabet edebilecek seviyeye çıkartmak istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençleri, kurumları ve reel sektörü e-İnsan üzerinden sunulan tüm hizmetleri etkin şekilde kullanmaya davet etti.

 


Fotoğraflar