Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2021

Gösterim: 211

Kafkasya Araştırmaları Topluluğumuzca “Uluslararası Nevruz Şenliği” Konulu Söyleşi Düzenlendi

 

Kafkasya Araştırmaları Topluluğumuz tarafından  Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kafkasya ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Müdürü  Prof. Dr. Hacı Ali Necefoğlu’nun katılımıyla “Uluslararası Nevruz Şenliği” konulu söyleşi düzenlendi.

 

Söyleşide çağdaş Türk devletlerindeki Nevruz kutlamalarıyla ilgili bilgi veren Necefoğlu, “20.yy’ da Nevruz’un tarihi daha çok rejim şartlarına bağlıdır. Eski Sovyetler Birliği’nin Nevruz’a karşı olduğu görülmekte. Nevruz’u gizli geçirip, kutlamaya mecbur kalanlar bu bayrama büyük önem vermişlerdir. Aile geleneği, milli bilinç ve irade Nevruz’un başlamasında başlıca nedenler olmuştur. Yalnız altmışlı yıllarda milli uyanış adımları ve milli bağımsızlık hareketlerinin başlanması, Sovyetler Birliği’nin dağılması Nevruz’u Türk Milleti’ne döndürmüştür. Nevruz kültürü gelecek hür ve demokratik Türk Cumhuriyetleri’nde milli uyanış, öze dönüş, milli kimliği kavrama anlayışları bakımından çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye tarihinin en görkemli Nevruz kutlamaları Atatürk'ün de katıldığı Sovyet Rusya,  Azerbaycan gibi ülkelerin bulunduğu 22 Mart 1922 tarihinde Ankara’da Taşkan Meydanı’nda yapılmıştır. Nevruz kültürü milli uyanış açısından çok büyük önem taşır. Nevruz Bayramı zaman geçtikçe yöreselleşmiş ve resmi bayram özelliği taşımamıştır. Türkiye'de Türk bayramına sahip çıkmaya çalışan gizli güçler milli kültür üzerinde kuşku yaratmak, kardeş kavgası çıkarmak için Nevruz’u sadece belirli bir etnik kökene özgü insanların bayramı ilan etmiştiler. Fakat amaçlarına ulaşamadılar. Nevruz kültürünün Balkanlar’dan, Altaylara, İdil Boyu’ndan, Körfez’e uzanan büyük bir coğrafyada geniş bir yelpazesi vardır. Bu bayramın politik amaçla kullanılması bilimsel düşünceye, tarihe ve insanlığa zıttır. Bolluğun ve bereketin bayramı Nevruz’dur. Nevruz Bayramı sevinç, dostluk, kardeşlik bayramıdır. Nevruz kendi adıyla değil Bahar Bayramı olarak kullanılırdı. Nevruz Bayramı Sovyetler Birliği'nin dağılmasından itibaren 1991-93 yılından itibaren resmi tatilli bir bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Azerbaycan'ın resmi bayramıdır. Bir hafta kutlamalar sürmektedir.” dedi.

Söyleşi Türk Dünyasındaki farklı ülkelerden misafir olan sanatçıların nevruz şarkılarının dinlenilmesinin ardından sona erdi.

 

 


Fotoğraflar