Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2021

Gösterim: 279

Üniversitemiz İlkyardım, Arama ve Kurtarma Topluluğu (İYAK) ve Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İşbirliği Kapsamında “Afet Farkındalık Eğitimi” Düzenlendi

 

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Valiliği himayelerinde Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Balıkesir Üniversitesi ve Üniversitemiz arasında Afet Farkındalık Eğitimi İşbirliği Protokolü imzalanmıştı. Protokole Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Balıkesir AFAD İl Müdürü Bayram Şahin imza attılar.
Bu protokol çerçevesinde Üniversitemiz mensuplarına ve öğrencilerine yönelik afet bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla ‘Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Farkındalık Eğitimi’ ve Afet Farkındalık Eğitimi düzenlendi. Eğitimin moderatörlüğünü Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Fehim Göze yaparken eğitime  Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitmenleri Serenay Pehlivan ve Orhan Seçkin konuşmacı olarak katıldı.

Eğitimde ilk söz alan isim Orhan Seçkin oldu. Seçkin afet öncesi, afet esnasında ve sonrasında alınacak önlemlere ilişkin sunum yaptı. Sunumda Balıkesir ve civarında meydana gelen depremlerden bahsederek daha önce meydana gelen depremlerin şiddetine dayanarak bu çevrede 7 şiddeti ve üzeri deprem gerçekleştirebileceğinden bahsetti. Seçkin, “Bizler afet sırasında müdahale ediyoruz. Sonrasında ise düzeltme yapıyoruz. İlk 72 saat afette çok önemli. Biz toplumu ilk 72 saate hazırlamak için çalışıyoruz.” dedi.

“Özellikle depreme karşı öncesinde bir plan hazırlamamız gerekiyor.” diyen Seçkin, “En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Afete ne zaman yakalanacağımız belli değil. Depremlerden sonra en büyük sıkıntı panik ortamının büyüklüğü. 1999 yılında Kocaeli depremi sonrası yapılan araştırmaya göre deprem sonrası yaralanmaların yüzde 78’i deprem dışı kaynaklı yani evde eşyaların sabitlenmemesinden dolayı meydana gelmiştir.” diye konuştu. Deprem sonrası iletişim sorunlarının yaşanmaması için alınacak önlemlerden de bahseden Seçkin, “İletişimde tıkanma yaşanması durumuna karşı il dışında belirlediğimiz kişiye kısa mesajlar gönderiyoruz. Bu mesaj akrabalarımıza iyi olduğumuzun iletmesi için. Böylece baz istasyonlarında arama kaynaklı bir yığılma medyana gelmez. Ayrıca afet çantası hazırlamalıyız ve depremde balkon, merdiven ve asansörden uzak durmalıyız. Deprem sırasında çöm, kapan, tutun pozisyonunda depremin geçmesini bekliyoruz. Afet sonrası ise ilk yardım eğitiminiz yoksa ilk yardımdan uzak durmalısınız” ifadelerini kullandı.

Eğitimin ikinci bölümünde ise KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler) farkındalık ve şüpheli posta eğitimi verildi. Serenay Pehlivan ilk önce KBRN’nin ne anlama geldiğini ifade etti. Serenay, “ KBRN, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ajanların baş harflerini içermektedir. Kimyasal maddelerin taşınması sonucu çevresel kazarlar olabilmektedir. Bunun dışında evlerde kullanılan kimyasalların neden olduğu kazalar da KBRN içerisinde yer almaktadır. Ev temizliğinde gereğinden fazla kullanılan temizlik maddeleri de evde kimyasal bir kalıntı bırakmaya neden olmaktadır.” dedi. Pehlivan eğitimde ayrıca kimyasal kazalar sonrası bölgede alınacak önlemlere ilişkin de detaylı bilgi verdi.


Fotoğraflar