Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2021

Gösterim: 426

Tarih Araştırmaları Topluluğumuz Tarafından "Değişen Dünya Ekseninde Türk İstiklal Harbi ve Cumhuriyet'in İlanı" Konferansı Düzenlendi

 

Cumhuriyetimizin 98. yıldönümünü kutlamak amacıyla yapılan konferansa konuşmacı olarak Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Yakın Çağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol ve Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü, Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Yavuz katıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

Konferansta ilk söz alan isim Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol oldu. Demirkol konuşmasında Cumhuriyet’e giden yolu ve Mustafa Kemal Atatürk'ü yetiştiren o dönemin dünyasından detaylı bir şekilde bahsetti. “Esasında cumhuriyet demek ulus devlet demektir.” diyen Demirkol, “O dünyanın gerçeklerine baktığımızda eski dünyanın gittiğini ve yeni dünya merkezinde insan yer aldığını görüyoruz. O dönem Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının yeni dünyanın getirilerinden etkilendiğini ve modernist olduğunu görüyoruz. O dönemde Osmanlı içinde ulus devletini en son kuran Türkiye Cumhuriyeti'dir. O dönemin şartları Mustafa Kemal Paşa’yı ulus devleti kurmaya mecbur etti ve O da kurdu. Onu diğerlerinden farklı kılan bunu anlaması oldu. O da Trablusgarp'ta savaştı, İmparatorluğu korumak için uğraştı ama artık İmparatorluk’u ayakta tutmanın nafile olduğunu da anladı ve eğer cumhuriyeti kurmasa yok olunacağını fark etti ve cesurca bir adım attı.” dedi.

Konferans Doç. Dr. Resul Yavuz’un konuşması ile devam etti. Dönemin şartlarını anlamanın önemine vurgu yapan Resul, “Türk İstiklal Harbi’ni anlamak için o dönemin Anadolu’sunun etrafında ne olduğunu anlamamız gerekiyor.” dedi. Resul, “Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının ulus iradesine dayanan bir yönetim anlayışı vardı ve bunu İmpartorluk’ un artık devam edemeyeceğini anladıkları dönemde hayata geçirmek için idealist ve realist davranarak hayata geçirdiler.” dedi. Resul konuşmasında ayrıca o dönemde tüm dünyada imparatorlukların yıkıldığını, ulus devlet anlayışına geçtiğini ve Cumhuriyeti kuran kadronun da dünyanın gerçeklerini okuyarak bunu ortaya koyduğunu belirtti. Konferans öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.


Fotoğraflar