Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2020

Gösterim: 307

Siyasal Bilgiler ve Ombudsman Topluluğumuz tarafından "Milli Mücadele Dönemi ve TBMM'nin 100. Yılı" konulu online söyleşi düzenlendi

Söyleşiye Üniversitemiz Öğretim Üyesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşiye katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Şahin, “Milli mücadele Anadolu’da halkın örgütlenmesini ve yekvücut olarak çaba göstermesini sağlamıştır. Zor oyunu bozar diye eskilerin bir lafı vardır. Milli mücadeleye bakıldığı zaman öyle çok yetersizlik içerisinde değil, daha çok kurmaylık başarısı ve uluslararası diplomasi yürütülerek sürdürüldüğünü görüyoruz. O dönemin kurmayları Mustafa Kemal Paşa ile ayağı bükülmüş bu milleti yeniden ayağa kaldırdılar. Bunu diğer milletlerin bağımsızlık mücadelesi ile karıştırmamak lazım. Türkiye’deki durum çok farklı çünkü burada bir imha planı var ve bu Sevr Antlaşması’nda ortaya konulmuş. Ve bu imha planının o süreçte nerede biteceği de belli değildir.” dedi.

Şahin söyleşide ayrıca Anadolu’da ortaya çıkan cemiyetler ve TBMM’nin bu cemiyetler ile olan ilişki ve mücadelesi hakkında bilgiler paylaştı. Şahin, “Milli mücadeleyi milli mücadele sırasında anlayanların sayısı çok fazla değildi. Bu konuda arşivlere bakıldığında çeşitli yaftamaların yapıldığını görmek mümkün. Bu cemiyetlerin etkisini çok fazla büyütmemek lazım, evet milli mücadelede bazı sıkıntılara neden olmuşlardır ancak süreci de motivasyon açısından güçlendirici etkileri olmuştur. Böylece mücadele başarısız kalırsa geride kimlerin kalacağı belli olmuştur.” diye konuştu.

TBMM’nin hangi şartlar altında açıldığından da bahseden Şahin, “23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması fevkalade şartlar altında Ankara’da gerçekleşmiştir. Ardından milli mücadele örgütleme ve milli mücadeleye meşruiyet kazandırma konunda Meclis tarihi bir rol oynuyor. Meclisin açılması milli mücadelenin başarıya ulaşmasında son derece önemlidir.” dedi. Topluluğumuzun online etkinliklerini @banusiyasal Instagram hesabından takip edebilirsiniz. 


Fotoğraflar