Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2018

Gösterim: 712

Meme Kanseri Farkındalığı Semineri Gerçekleştirildi

Meme Kanseri Farkındalığı Semineri Gerçekleştirildi

Herkes İçin Sağlık Topluluğumuz tarafından Meme Kanseri Farkındalığı Haftası kapsamında “Meme Kanseri Farkındalığı Semineri düzenlendi.

Seminere Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Çubukçu ve Türkiye’de henüz iki tane bulunan onkoloji hastanesinden olan Ali Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılışını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Uğur Günşen gerçekleştirdi. Günşen “Kanser maalesef çağın vebası, bu konuda bilinç oluşturmak amacı ile bugün bu programı Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümü öğrencilerimiz düzenledi. Bizlere bu imkânları sunan üniversitemize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Seminerde ilk olarak söz alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Çubukçu meme kanserinde sistemik tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Çubukçu, “Meme kanserinde farkındalık ayı içinde bulunduğumuz ay ve bu amaçla ülke genelinde etkinlikler yapılıyor. Kanser bir hücrenin kontrolsüzce büyümesi anlamına geliyor. Kanser artık son yıllarda ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Günümüz bilgisinde kanseri ileri evrede yakalıyorsak maalesef tedavi anlamında yapılacak uygulamalar kısıtlıdır. Bu nedenle erken tedavi hayati önem taşımaktadır. Tedavi sürecinde ise tek hedef hastayı hayatta tutmak olmamalı, hastanın yaşam kalitesini ve tedavi etkinliği göz önünde bulundurulmalıdır. Artık günümüz tedavi yöntemleri ile özellikle meme kanserinde hasta günlük hayatına rahatlıkla devam edebilmektedir. Dünya genelinde kadınlar açısından bakıldığında en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Dünyada her 1.38 milyon kişi meme kanseri olmaktadır. Risk faktörlerine baktığımızda ise bu faktörlerden değiştirebileceğimiz faktörler sigara, obezite, beslenme gibi çevresel faktörler tüm kanser türlerinin yüzde 75’ini oluşturmaktadır. Meme kanserinde; tedavi edilirken kemoterapi, hormon tedavisi, cerrahi tedavii ve hedefe yönelik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. 2018 yılında ise immunotherapy tedavi yöntemi ortaya çıktı. Bağışıklık sistemi tümörü kendi kendine tanıması ve sonra kendi yok etmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Seminerin ikinci kısmında ise Ali Sönmez Onkoloji Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Çelik meme kanserinde erken tanı hakkında sunum gerçekleştirdi. Her sekiz kadından biri risk faktörü içinde yer almaktadır diyen Çelik, “Risk faktörü ilerleyen yaşlarda artmakla birlikte maalesef her yaş gurubunda meme kanseri olabilmektedir. Meme kanserinin başlıca belirtileri; memede kitle, memede anormal büyüme, bir memenin aşırı şekilde büyümesi, meme lenf nodlarında büyüme gibi pek çok belirtiler olmaktadır.” dedi.

Meme kanserinden nasıl korunabiliriz sorusuna ise Sönmez; “ Mümkün olduğunca doğal beslenerek, fiziksel aktivite yaparak, sigaradan uzak durarak risk faktörlerini kendimizden uzak tutabiliriz. Ayrıca erken tanı için kişi kendi kendini muayene etmeyi öğrenmelidir. 20 yaş sonrası her kadın kendi kendini muayene etmeye başlamalıdır.  En önemli unsur erken tanı ve tedavidir.” diye konuştu.

Seminer sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Suat Uğur ve Sağlıklı Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Günşen katılımcılara teşekkür plaketi ve hediyelerini takdim etti.


Fotoğraflar