Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2021

Zağnos Paşa Camii Vaazı Çerçevesinde Mehmet Akif ve Milli Mücadele Söyleşisi Düzenlendi

Türkoloji Topluluğumuz Mehmet Âkif  Ersoy’un 6 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir Zağnos Paşa Camii’nde vermiş olduğu hutbenin yıldönümünde kendisini anmak üzerine söyleşi düzenledi. Moderatörlüğünü Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Arş. Gör. Derya Güllük'ün yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Ünlü konuşmacı olarak katıldı.Topluluğumuzun @turkolojitoplulugu Instagram hesabından yapılan söyleşide Prof. Dr. Osman Ünlü Mehmet Akif Ersoy’un Zağnos Paşa Camii'nde verdiği hutbenin tarihteki öneminden bahsetti. Ünlü, “Mehmet Akif,  Balkan Savaşı, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde çeşitli görevlerde bulundu. Balıkesir'e giderek 6 Şubat 1920 günü Zağnos Paşa Camii'nde bir hutbe verdi. Halkın beklenmedik ilgisi karşısında daha birçok yerde de hutbe verdi ve konuşmalar yaptı. Mehmet Akif, bu vaazında işgalcilere karşı birlik ve beraberlik içinde mücadele verilmesine dikkatleri çekti. Mehmet Akif vaazları ile Milli Mücadele’ye önemli katkılarda bulundu. Çünkü İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti’nde amaçlarına ulaşamadığından harekete geçmişlerdi ve toplumda işgalciler vardı. Mehmet Akif bu işgalcilere karşı halkı örgütlemeye çalıştı.” dedi.

Topluluğumuzun tarihe ışık tutan etkinliklerini @turkolojitoplulugu Instagram hesabından takip edebilirsiniz.